неділю, 6 серпня 2017 р.

ЕКОНОМІКА ДЛЯ ПТУ 2

Коли ми уважно розглянемо схеми структури виробництва і споживання, то побачимо, що в різних складових цієї структури часка бюджетних відрахувань – різна. І з точки зору поповнення бюджету вигідні якраз ті виробництва, які дають найбільші відрахування до бюджету.
Інколи, як я підозрюю, певне виробництво в цілому збиткове для державного бюджету. Бо потребує дотацій, розмір яких нівелює дохід від такого виробництва. Користь для держави від такого виробництва - у соціальній та безпековій площині. І це – не тільки шахти. Це – виробництво електрики атомними станціями. Це – і охорона здоров’я. Коли з одної сторони на лікування витрачаються міліарди, а з іншої сторони держава заробляє на тютюні та горілці. А також дозволяє заробляти на над дорогих і неякісних ліках і послугах.
Критика системи охорони здоров’я чудово підходить і до системи освіти в цілому. Та ж сама невідповідність затрат і результатів. Та ж сама відсутність чітко означених цілей. Нерідко здібним і талановитим нема можливостей розвитку через брак коштів. Власна технологічна відсталість призводить до імпортного заміщення засобів і технологій. А це збільшує валютний дефіцит бюджету.
Також треба визнати, що збільшення валового продукту країни не означає таке ж збільшення дохідної частини бюджету. І збільшення експорту через нижчі ціни не означає збільшення дохідної бюджету. Бо нижчі ціни на міжнародному ринку зумовлені нижчою часткою оплати праці призводять до недоотримання доходів із тієї ж оплати праці. А ще при нижчих доходах зменшується купівельна спроможність населення. А це сповільнює темпи виробництва товарів споживання. Що знову зменшує дохід бюджету.
Бюджет витрачається на матеріальні потреби держави, оплату праці службовців та соціальну політику: пенсії, дитячі, чорнобильські і таке інше. Чим більше витрачатиметься цих коштів на товари і послуги вітчизняного виробництва, тим меншим буде потреба в валютних надходженнях. Які в даний час компенсуються позиками із-за кордону.
Приклад: закупка імпортного медичного обладнання зменшує вивіз пацієнтами валюти за кордон. Виробництво подібного медобладнання в Україні є ще більш вигідним для торгового балансу країни. Те ж саме з текстилем і виробами з нього. Те ж саме з електроінструментом. Навіть збиральне із імпортних частин виробництво більш вигідне для української економіки аніж тупий імпорт.
Приклад: будівництво і капітальний ремонт доріг не вітчизняними підрядниками  та імпортною технікою. При такому широкому застосуванню вигідне виробництво вітчизняних замінників. Що такого складного в дорожньому катку чи екскаваторі? Грейдері чи самоскиді?
Владі треба стимулювати національного виробника. Особливо малий бізнес. Допомагати в сертифікації продукції: зрозумілі правила, відтермінування оплати за сертифікацію, податкові канікули і таке інше.
Закордонний виробник часто стимулює осіб, що в Україні приймають рішення про закупку імпортної техніки і обладнання. Це, безумовно,  підриває економічну безпеку держави. Але чомусь органи, що відповідають за безпеку держави, не реагують на такі дії.
Автор вказує по змозі своїй на больові точки економічного розвитку країни. Цей розвиток нерозривно зв'язаний з державним устроєм та соціальною і моральною свідомістю суспільства. Зниження моральної планки, для прикладу, призводить до вибору при голосуванні найпідліших та найбрехливіших представників у законодавчу та місцеву владу. А це суттєво зменшує корисність рішень таких представників для суспільства. Бо вони націлені на отримання власної вигоди і вигоди певних олігархів, які тих і посилають у владу.
Коли народ в цілому терпимо відноситься до таких явних чи прихованих негідників в органах влади, то чекати від того на покращення ситуації в економіці виглядає наївним.
  

Немає коментарів:

Дописати коментар