неділю, 2 квітня 2017 р.

ПРО ЕКОНОМІКУ ДЛЯ ДЕЯКИХ ПЕТЕУШНИКІВ. РЕЗЮМЕ.

РЕЗЮМЕ
Ще багато факторів осталося не висвітлених через брак часу. Але із вже сказаного видно, що керувати економікою потрібно вдумливо. І керувати на користь справі, а не на користь окремим олігархічним групам чи на догоду зовнішнім впливам.
Що найперше, на мою думку, треба змінити оподаткування ПДВ в сторону зменшення. Може навіть не до десяти, а лише до 5 відсотків. Але відмінити повернення експортерам. Це, можливо, позбавить їх (експортерів тобто) надприбутків, але зменшить податковий тягар на всіх інших виробників та тягар на карман вітчизняного споживача. Але ефект буде за однієї умови: ПДВ повинні платити усі виробники товарів і послуг. Контроль через касовий апарат як для малих, так і для великих. При тій обставині, що касові апарати натепер працюють через інтернет, то нема проблем з контролем продажу товарів і послуг.

Ще потрібно вивести з під оподаткування ПДВ суми заробітної плати і відрахувань у державні соціальні фонди. Бо це – нонсенс. Це, в купі з іншими заходами, дасть можливість легалізувати справжні зарплати і оживить споживацький ринок.
Під іншими заходами перш за все треба розуміти електронне декларування для всіх громадян. Всі повинні оцінити і описати своє майно і кошти. В Україні взагалі не повинно бути тіньового перетоку грошей чи товарів (в ідеалі). Акцизи і мита на ввіз і вивіз повинні враховувати можливості української економіки і купівельну можливість українців.
Бо, наприклад, для багатьох у зв'язку з незбагненним збільшенням акцизу на горілчані вироби стало надважким завданням купити випивку за офіційною ціною. І зразу ж ринок відреагував появою «точок» з продажу фальсифікованої горілки. Іноді ця горілка непоганої якості. Іноді – люди труяться. Той же самогон із цукру в різних «точках» може бути як дуже поганим, так явно кращим за горілку низької якості. Як мені хвалилися деякі споживачі: у баби Люби (вже померла) горілка така, що голова на наступний день не болить.
Спиртне і тютюн є по суті легальними наркотиками і відмовитись від споживання таких товарів населення просто не в змозі. Якби влада хоч трохи переживала за здоров'я українців, то отой здоровенний акциз в більшій частині треба було б направити виключно на покращення лікування як від залежності, так і від букету хвороб викликаних такою залежністю.  Іншу частину направити на розвиток фізкультури через мережу безкоштовних закладів перш за все для молоді.
Виникла ідея заохочення покупців горілчаних і тютюнових виробів купляти легальний товар: вони повинні зберігати касові чеки для здешевлення витрат на лікування. Скажімо: половина ними витраченого компенсується з бюджету при одержанні медичних послуг. Якщо зробити єдиний реєстр таких послуг, то повторне використання таких чеків стане неможливим.
Тільки лінивий не висловився про боротьбу з корупцією. І тут якраз є важливим всі методи виявлення незаконних доходів. Одним із таких методів – податок на власність для всіх громадян України і осіб без громадянства. Хай він буде дуже невеликий, що зробить його не чутним для бідних верст населення. Але ухиляння від сплати цього податку повинно невідворотно каратись.
Добровільні інформатори про ухиляння сплати цього та інших податків окремими особами та організаціями повинні одержувати премії за достовірну інформацію. Санкції за ухиляння повинні бути більшими ніж економічний ефект від такого ухиляння.
Але найголовнішою проблемою є наявність олігархічних груп при владі. Влада обслуговує в першу чергу їхні інтереси, що більшою мірою шкодять розвитку меншого чисто українського бізнесу. Та й аж двадцятилітня історія розвитку української економіки показала, що олігархи в основному являються агентами ворожих до України держав. Тож усунення великого бізнесу від можливостей впливати на українську владу є найпершим і мабуть основним завданням українського суспільства.

Немає коментарів:

Дописати коментар