четвер, 23 березня 2017 р.

Якою повинна бути конституція України.

Конституція як основа, скелет держави. Від її архітектури та змісту статей залежить успішне життя українського суспільства. Зміст статей повинен бути виписаний чітко, без можливостей двозначного трактування. Можливості української мови, як державної, повністю відповідають цим потребам.


Для прикладу візьмемо 4 статтю Конституції України:
Стаття 4. В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом.

Звернемо увагу, як трактує Закон «Про громадянство України» слова конституції про «єдине громадянство»:
Стаття 2. Принципи законодавства України про громадянство

     Законодавство України про громадянство ґрунтується  на  таких
принципах:

     1) єдиного  громадянства  - громадянства держави Україна,  що
виключає         можливість         існування         громадянства
адміністративно-територіальних  одиниць  України.

Тепер порівняємо значення слова «єдиний» в різних словниках.

ЄДИ́НИЙ, а, е.
1. Один, без інших. Радянський народ є єдиним господарем своєї країни;
//  Лише один. Якби знала Матуся горенько твоє, Чи оддала б за генерала Дитя єдинеє своє? (Тарас Шевченко, II, 1953, 222); Вона не знає, як це зробити, але втеча — єдиний вихід (Антон Хижняк, Тамара, 1959, 187).
Єдиним духом див. дух.
2. Який становить собою внутрішню єдність; цілісний, неподільний. Наша партія завжди стояла на позиції єдиної, інтернаціональної, організації с.-д. партії (Ленін, 20, 1950, 58); Ми йдемо вперед єдиним фронтом;
//  Тісно зближений, згуртований. Наш народ єдиний — в цьому наша сила (Олександр Корнійчук, Разом із життям, 1950, 92);
//  Загальний, спільний для всіх. Однією з найважливіших проблем втілення в життя ленінської ідеї електрифікації всієї країни і побудови економіки комуністичного суспільства є створення єдиної енергетичної системи (ЄЕС) СРСР (Комуніст України, 7, 1962, 33).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 2, 1971. — Стор. 495.

Або ось словник синонімів:
1)ЄДИ́НИЙ (такий, крім якого нема нікого й нічого іншого), ОДИ́Н, ОДИ́Н-ЄДИ́НИЙпідсил.,ОДНИ́М-ЄДИ́НИЙпідсил.,ОДИ́Н ОДНИ́М[ОДНИ́М ОДИ́Н]підсил.,ОДИ́Н ЛИШЕ́[ЛИШ]підсил.,ОДИ́Н ТІ́ЛЬКИпідсил.,ОДИ́Н ОДНІ́СІНЬКИЙ[ОДНИ́М ОДНІ́СІНЬКИЙ]
2)ЄДИ́НИЙ (який становить собою внутрішню єдність, сприймається як щось нерозривно зв’язане), ОДИ́Н, ЦІ́ЛІСНИЙ, ЦІ́ЛЬНИЙ, НЕПОДІ́ЛЬНИЙ, МОНОЛІ́ТНИЙ, НЕРОЗДІ́ЛЬНИЙ, НЕДІЛИ́МИЙ, ЦІ́ЛИЙрідко,ОДНОСТА́ЙНИЙрідко.


Як бачимо, в українській мові слово «єдине» має різне значення в залежності від контексту. І, можливо, депутати, що приймали оту першу Конституцію України, будучи по своїй природі більше російськомовними, знали лише про одне значення цього слова: один, одним однісінький. Знали як ніби кальку із російського «єдінствєнний». А хтось знав і про друге значення, але промовчав.

Немає коментарів:

Дописати коментар